KENNEL V.D. RIETGOORHOEVE

Fijn dat jullie interesse tonen in onze kennel V.D. Rietgoorhoeve.

 

Wij vinden het belangrijk dat de honden veel beweging krijgen en het liefst iets met hun neus gaan doen. Je hebt hier te maken met een WERKlijn waar ze ook voor gefokt worden.  Wij zijn dan ook altijd op zoek naar baasjes die er actief wat mee willen gaan DOEN.

 

Wij fokken volgens de richtlijnen van de NLV (Nederlandse Labrador Vereniging) en LKN (Labrador Kring Nederland). Dat betekent dat de ouders sowieso 2 showuitslagen met ZG (Zeer Goed) en minimaal 2 werkdiploma’s op zak moeten hebben. Uiteraard moeten ze ook aan alle gezondheidsonderzoeken voldoen.

 

Zowel de reu als teef zijn dan ook getest op HD, ED, DNA, ECVO (ogen) en Stargardt. Wij zoeken altijd een reu die het volledige DNA pakket heeft laten testen en overal vrij van is.

Jade van de Lage Bijssel (Zoë)
Bente from the Connection Road (Ginny)
Tammy van 't Bovenveen (Rexy)

Op de stamboom van Jade vd Lage Bijssel ziet u dat de beroemde Sir Patrick de vader is van onze teef Zoë.

Op de stamboom van Tammy v. ‘t Bovenveen staan maar liefst 3 Nimrodwinnaars. Echte toppertjes dus.

Uiteraard worden alle puppy’s bij de 2, 4 en 6 weken ontwormd. Met de 6 weken krijgen ze hun 1e inenting en worden ze gechipt en krijgen ze een paspoort. Na de echo waarop de drachtigheid bevestigt wordt, plannen wij nog graag vóór de geboorte van de pups een kennismakingsgesprek in.

Na de geboorte starten wij een whatsappgroep waarin regelmatig filmpjes, foto’s en informatie wordt gedeeld. Met de 3 à 4 weken mag u dan de pups in levende lijve gaan ontmoeten.

U mag 3 voorkeuren voor een pup uitspreken, maar uiteindelijk gaan wij als fokker bepalen welke pup naar welke persoon gaat. Dit heeft te maken met de bouw en karakter van zowel de pup, maar ook van de aanstaande baasjes.
Bovendien zijn wij van mening dat wij als fokker de pups beter kennen doordat we ze 24/7 observeren en het voor de pupkopers vaak maar een momentopname is.

Wij hebben 2 zwarte Fieldtrial labradors en 1 ruwharige teckel. Onze gezamenlijke hobby is het bedrijven van jachthondentraining en een paar wedstrijden (in onze omgeving) lopen.

Mijn man Chris heeft (op onze boerderij) zijn eigen jachtterrein waar hij uiteraard onze honden inzet voor de praktijkjacht.

Onze Zoë (Jade vd Lage Bijssel) heeft in mei 2023 haar derde en laatste nestje gehad. Onze Rexy (Tammy v. ‘t Bovenveen) heeft in maart 2023 haar 2e nestje gehad. We hebben nu in totaal 45 nakomelingen (van de 2 labradorteven) in het detectie, jacht en wedstrijdcircuit rondlopen.. en daar zijn wij superrr trots op.

Ieder jaar moeten verplicht de ogen worden getest (ECVO) en omdat de laatste tijd Stargardt veel bij labradors voorkomt hebben we onze labjes daar voor de zekerheid ook op laten testen, maar ook dat was dik in orde. Het kost ook allemaal nogal wat.. al die gezondheidsonderzoeken, dierenartskosten, voerkosten, dekgeld, stambomen, progesteronbepalingen, echo’s, wedstrijdinschrijvingen etc.
Voor een fokker geldt dat je minstens 3 à 4 pups moet hebben om uit de kosten te komen. Krijg je b.v. te maken met een keizersnede, dan kom je er niet. En uiteraard rekenen we onze tijd dan nog niet eens. En dat er veel tijd in een nestje gaat zitten, is een feit.

De eerste 3 weken laten wij geen vreemden bij het nest. Het zijn baby’s die veel slapen, dus op whatsapp zul je veel foto’s en filmpjes met slapende pups ontvangen. Rust, Reinheid en Regelmaat vinden wij erg belangrijk. Je wil als fokker geen Parvo of Giardia binnen halen. Het is voor u als pupkoper dan ook belangrijk dat u de eerste paar weken het contact met andere honden zoveel mogelijk vermijd. Dus niet naar hondenuitlaatplaatsen etc. tot ze volledig ingeënt zijn met de 12 weken.
Sowieso het eerste jaar de pup geen trap laten lopen of in en uit de auto laten springen of hard achter een bal aan laten rennen.. is errug slecht voor de gewrichten.

Uiteraard besteden wij met ons gezin veel aandacht aan de pups. Totdat de pups gaan ‘teigeren’ blijven wij (om beurten) 24/7 bij het nest zodat moeder niet per ongeluk op haar pups kan gaan liggen. Ook is er camera-toezicht.
We doen ze iedere dag wegen en aanleggen. Ze worden dus vaak opgepakt. Bij de 1e ontworming met de 2 weken worden ook voor het eerst hun nageltjes geknipt. Verder vinden wij het fijn om bij het nest te gaan zitten om ze te observeren en met ze te knuffelen.
Overdag staat de radio aan, zodat ze al wat geluid op gaan vangen. Naast de werpkist hebben wij kunstgras liggen en daarmee gaan wij al zsm de zindelijkheid trainen. Met 3 a 4 weken gaan wij ze bijvoeren en conditioneren op de fluit zodat ze weten als de baas fluit, valt er wat lekkers te halen.

Rond de 4 a 5 weken (afhankelijk van de weersomstandigheden) gaan ze voor het eerst naar buiten. Daar maken ze kennis met écht gras om hun behoefte op te leren doen. Verder is het een puppy-speelparadijs met ballen, tunnels, knuffels etc. Ze gaan dus op ontdekking met elkaar. Ze gaan in het zand graven, horen de auto’s op straat rijden, een vliegtuig overvliegen, horen en zien vogels in onze tuin, een tractor, vrachtwagen of zitmaaier die zomaar ineens voorbij komt.

Uiteraard laten we ze ook kennis maken met onze koeien. We doen een hoogte testje, we laten ze een keer in de keuken kennismaken (met de stofzuiger etc).

Na de 1e enting met de 6 weken gaan we een puppytestje doen met iemand die objectief de pups gaat beoordelen qua bouw en karakter. En als de tijd het toelaat zullen onze dochters de pups meenemen voor een rondje winkelcentrum.

Maar vergis je niet … ze slapen echt heel veel. Spelen 10 minuutjes en dan is de batterij weer leeg en vallen ze letterlijk weer in slaap. De tijd is dus kort om écht wat met ze te doen.

Met al hetgeen wat hierboven staat is écht al genoeg voor een pup. Ze leren in het nest veel van hun broertjes en zusjes en uiteraard gaat moederhond hen manieren proberen bij te brengen.
Ze moeten ook de kans krijgen om pup te leren zijn.

Scroll naar boven